söndag 29 januari 2012

Valeriana mot oro och sömnproblem

Valeriana (vänderot).

Valeriana är ett växtbaserat läkemedel som kan ha god effekt på oro och sömnproblem. 

Vänderotssläktet kallas valeriana som har ett växtsläkte med omkring 150 - 200 olika arter. Valeriana kapslarr fungerar också som ett muskelavslappnande medel, och det värkar bra mot magkramper och kolik. Beroenderisken är mycket lägre än för flera sömngivande läkemedel som är florerar.


Valeriana tabletter (vänderot) är inget starkt sömnmedel utan ett milt lugnande och avspännande medel. Läkemedelsverket har godkänt valeriana som naturläkemedel.

Ny forskning visar att valeriana kapslar kan korta ner insomningstiden. Full effekt mot sömnproblem får man efter flera veckor medan en lugnande effekt ibland kan komma efter några doser använding av valeriana (väderot).

Valeriana har en lugnande och dämpande på centrala nervsystemet.

Valeriana innehåller:

 Valeriansyra
 GABA (gammaaminobutansyra)
 Isovaleramide
 Valepotriater
 Valerensyra


torsdag 5 januari 2012

Lucuma




Lucuma växer på hög höjd mellan 1000 och 2400 meter över havsytan.Den är en subtropisk frukt som kommer från Peru, och nu även förekommande i Chile och Ecuador. 


Lucuma pulver  luktar gudomligt och har god smak. Smaken är svår att beskriva eller jämföra med något annat. men det smakar någonstans mellan kola eller vanilj sås.
Lucima har en rik, krämig konsistens och gör dina Raw Food upplevelser till ren njutning.
Lucuma pulver och frukten är näringsrik med höga nivåer fiber, vitaminer, mineraler (t.ex. järn), B3, kolhydrater och karoten.  Många länder brukar Lucuma til den att göra den mest populära glassmaken.




Lucuma pulver är verkligen mångsidig och välsmakande. Blanda enkelt och lett med glass, barnmat, råa kakor, smoothies , råa choklad och efterrätter av alla slag.
Ett snabbt och enkelt recept är frysta bananer och Lucuma pulver som blandas samman: 2-3 bananer och 2 msk av Lucuma pulver. 

Den bästa Ekologiska Lucuma pulver i Norden säljas hos www.iforma.se